1. tulipánový den v KN Pardubice

07.05.2012 10:42

Tulipánový den ve znamení Dobra

Ve čtvrtek 3. 5. 2012 se na Geriatrickém centru Pardubické krajské nemocnice uskutečnil „Tulipánový den“. Tento den, který se již tradičně koná 12 let ve Fakultní nemocnici v Motole pořádá obecně prospěšná společnost KID, která se svojí pobočkou KID Pardubice, vytvořila herní a motivační program „Tulipánový den“ i u nás v Pardubicích.

Za podpory Europe Direct Pardubice v rámci Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 odstartovala obecně prospěšná společnost KID Pardubice  1. ročník Tulipánového dne ve spolupráci s DDM BETA, RC Kašpárek, TK XANADA, Dobrovolnickým centrem Pardubice a Centrem na podporu cizinců v Pardubickém kraji.

Přídomek „tulipánový“ získal proto, že se již od počátku své existence roku 2001 symbolicky spojuje s oslavami Dne královny Nizozemského království a ve FN Motol se každoročně koná Tulipánový den pod záštitou Nizozemského velvyslanectví v Praze.

Pardubický Tulipánový den je především slavností pacientů, ale také připomenutím práce všech dobrovolníků, kteří pracují v jejich prospěch. V jarním čase, kdy kolem nás rozkvétají tulipány, je „symbol tulipánu“ oslavou práce dobrovolníků. Tulipánový den je tradičně dnem radosti, tvořivých dílen a vystoupení. Z vytvořených prací pak vzniká unikátní „tulipánová galerie“, která dává význam podtitulu Tulipánového dne: Měníme nemocnici v zahradu Dobra.

Během chvíle se včera v podvečerních hodinách proměnilo Geriatrické centrum v rozkvetlou galerii. Tulipány vyrobili dobrovolníci a pacienti a z vytvořených děl se udělala výstava. Pacienti si mohli vyrobit svůj tulipán nebo si zazpívat písně na kytarový doprovod s Danou Lukášovou. Tulipány včerejší večer potěšili na 70 pacientů Geriatrického centra Pardubické krajské nemocnice.

Tulipánový den svou přítomností oslavil pomoc a práci dobrovolníků, potěšil starší pacienty a přispěl tak k propojení světů zdravých a nemocných a světů různých generací.

Děkujeme všem zúčastněným organizacím a dobrovolníkům za pomoc.

Fotografie naleznete ve fotogalerii.